Home jedzenie Nieporozumienia wokół węglowodanów, przyrostu masy mięśniowej i utraty wagi

Nieporozumienia wokół węglowodanów, przyrostu masy mięśniowej i utraty wagi

Nieporozumienia wokół węglowodanów, przyrostu masy mięśniowej i utraty wagi

Nie wszystkie węglowodany mają taki sam wpływ na nasze ciało. W tym artykule opiszemy różne ich typy oraz sposób oddziaływania na nasze ciało.

Zwykle pierwszą rzeczą, jaką robią ludzie, aby stracić na wadze, jest zmniejszenie ilości spożywanych węglowodanów. Istnieje wiele wersji takiej diety, od ekstremalnych diet bez węglowodanowych do bardziej realistycznych planów znacznego ich ograniczenia. 

Najogólniej rzecz ujmując, obniżanie poziomu przyjmowanych węglowodanów zmniejsza ilość przyswajanych kalorii oraz poczucie głodu, co powoduje utratę wagi. Jednak spożywanie zbyt małej ich ilości może prowadzić do utraty masy mięśniowej.

Jeśli nie będziesz jeść wystarczającej ilości węglowodanów, będziesz mieć mało energii i będziesz mało efektywnie pracować na siłowni, czego efektem będą kiepskie wyniki. Patrząc na sprawę z innej perspektywy, należy dodać, że nie wszystkie węglowodany mają taki sam wpływ na nasze ciało. W tym artykule opiszemy różne ich typy oraz sposób oddziaływania na nasze ciało.

Podziału węglowodanów można dokonać na podstawie dwóch charakterystyk:

  • tempie trawienia
  • zawartości błonnika

Szybko trawione węglowodany (wysoki indeks glikemiczny)

Zawarty w nich cukier bardzo szybko trafia do krwiobiegu, co czyni je idealnym dodatkiem do shake’ów i posiłków po treningu. Pomogą w regeneracji mięśni i dostarczą im nowego zastrzyku energii. Nie spożywaj ich poza okresem „potreningowym”. Ich wysoka przyswajalność sprawia, że szybko odkładają się w postaci tkanki tłuszczowej.

  • Do szybko trawionych węglowodanów należą: biały cukier, biały chleb, dekstroza, napoje sportowe do spożywania podczas treningu.

Średnio trawione węglowodany

Mogą być spożywane przez cały dzień. Nie są ani złym, ani optymalnym rozwiązaniem. Lepiej nie spożywać ich ani tuż przed ani tuż po treningu – wtedy zastąp je, odpowiednio: wolno- i szybko trawionymi węglowodanami.

  • Do średnio trawionych węglowodanów należą: biały ryż, kukurydza, owoce.

Wolno trawione węglowodany (niski indeks glikemiczny)

Pozostają w ciele na dłużej, dzięki czemu są idealnym posiłkiem przed treningiem, gdyż stopniowo uwalniają energię do mięśni. Utrzymają Twój poziom cukru we krwi na stabilnym poziomie przez cały trening. Są też bardziej sycące.

  • Źródła wolno trawionych węglowodanów: pełnoziarniste pieczywo, brązowy ryż itd.

Węglowodany z błonnikiem (warzywa)

Warzywa są świetnym źródłem węglowodanów dlatego, że oprócz nich zawierają też mnóstwo innych składników odżywczych oraz błonnika. Mają też mało kalorii i są bardzo sycące. Są zalecane dla każdego, niezależnie od celów treningowych.

Źródło: www.fitnessandpower.com

Twoja reakcja?

Super
Super
6
Ha ha
Ha ha
2
Wow
Wow
0
Smutny
Smutny
1
Zły
Zły
3

Podziel się ze znajomymi!

Zostaw swój komentarz