Home jedzenie Ten popularny napój może zrujnować Twoją tarczycę lub wywołać raka piersi. Większość ludzi sądzi, że jest zdrowy

Ten popularny napój może zrujnować Twoją tarczycę lub wywołać raka piersi. Większość ludzi sądzi, że jest zdrowy

Od jakiegoś czasu mleko sojowe cieszy się rosnącą popularnością wśród osób zainteresowanych zdrowym odżywianiem. Zawiera dużo białka, wapnia i żelaza oraz witaminy B, dzięki czemu zostało okrzyknięte bardzo zdrowym zamiennikiem mleka krowiego.

Cechuje się też niską zawartością tłuszczu. Brzmi świetnie, prawda?

1-46-662x442

Nic dziwnego, że wiele osób włączyło mleko sojowe do swojej diety. Okazuje się jednak, że wiążą się z nim pewne problemy…

Pewne badania sugerują, że częste picie mleka sojowego może prowadzić do problemów zdrowotnych.

Co jest w jego składzie? Na opakowaniu czytamy:

  • Filtrowana woda
  • Całe ziarna soi
  • Cukier trzcinowy
  • Sól morska
  • Naturalne aromaty
  • Karagen
  • Węglan wapnia
  • Palmitynian retinylu
  • Witamina D2
  • Witamina B2
  • Witamina B12

3-36-662x497

Początkowe i końcowe składniki brzmią całkiem dobrze, prawda? Czym jednak jest karagen?

Jest to substancja uzyskiwana z czerwonych alg. Ma właściwości zagęszczajcie i żelujące, z tego powodu jest stosowana do dżemów, galaretek, napojów mlecznych z kakao i jogurtów, a także wędlin, a nawet past do zębów.

Karagen nie ulega trawieniu przez nasz organizm, za to pojawiają się doniesienia, że wchodząc w kontakt z tkankami jelit i żołądka, prowadzi do problemów zdrowotnych. Niektórzy badacze mówią o możliwości wystąpienia stanów zapalnych, a nawet nowotworów. 

Poniżej znajdziecie 10 innych powodów, które mocno zmniejszają nasze zaufanie do mleka sojowego:

  1. Według pewnych badań soja ma znaczne ilości naturalnych toksyn, które w naszym ciele wpływają na poziom estrogenu. Już dwie szklanki mleka sojowego dziennie mogą zaburzyć równowagę hormonalną w ciele kobiety i zaburzyć cykl miesiączkowy.
  2. Azotany to substancje powstałe podczas suszenia soi. Według części badań mają one właściwości sprzyjające powstawaniu nowotworów.
  3. Z kolei zawarte w soi hemaglutyniny mogą powodować powstawanie zakrzepów poprzez zlepianie czerwonych krwinek.
  4. Niemal cała produkowana soja jest genetycznie modyfikowana.
  5. Obecne w soi goitrogeny mogą zaburzać wytwarzanie hormonów w tarczycy.
  6. Zawarty w soi kwas fitowy może spowalniać wchłanianie miedzi, żelaza, wapnia, magnezu i cynku.
  7. W niektórych produktach sojowych stwierdzono nadmierne stężenie glinu, który w nadmiarze jest dla nas toksyczny szkodząc układowi nerwowemu i nerkom.
  8. Pewne badania wykazały też obecność w soi genisteiny i daidzein, które mogą wywoływać rozrost istniejących nowotworów piersi.
  9. Wysokie temperatury przetwarzania białka sojowego mogą sprawić, że będzie ono szkodliwe dla naszego układu pokarmowego.
  10. Zawartość fitoestrogenów może wpływać na równowagę hormonalną w naszym ciele, a w skrajnych przypadkach do niepłodności lub raka piersi.

Co o tym myślicie? Będziecie pić jeszcze mleko sojowe?

Źródło: livestrong.com, medical-dictionary.thefreedictionary.com, livestrong.com, gmo-compass.org, ncbi.nlm.nih.gov, articles.mercola.com, ncbi.nlm.nih.gov, ncbi.nlm.nih.gov, ncbi.nlm.nih.gov Fotografie: pixabay.com

Twoja reakcja?

Super
Super
13
Ha ha
Ha ha
15
Wow
Wow
93
Smutny
Smutny
25
Zły
Zły
49

Podziel się ze znajomymi!

Zostaw swój komentarz